Particip cu aceasta reteta la concursul: http://www.lauraadamache.ro/2011/09/castiga-un-set-de-cutite-ceramice-elvetiene.html
Pentru acest tort avem nevoie de doua blaturi.
Pentru primul blat avem nevoie de:
* 3 oua
* 3 linguri de zahar tos
* 3 linguri de faina
* 3 linguri de nuca macinata
* 3 linguri de ulei
* 1 lingurita nucusoara
* 1 praf de copt
Mod de preparare :
Ouale se bat cu zaharul tos,pudra, adaugam uleiul, nuca macinata , nucusoara si amestecam.
La sfarsit adaugam faina cernuta si omogenizam bine compozitia.
Amestecul obtinut se toarna intr-o tava (rotunda,23 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 25- 30 minute.
Pentru al doilea blat folosim:
* 3 oua
* 3 linguri se zahar tos
* 3 linguri de faina
* 100 g miez de nuca
* 100 g ciocolata
* 1 zahar vanilat cu scortisoara
* esenta de rom
Mod de preparare:
Ouale se mixeaza cu zaharul tos, si cel vanilat cu scortisoara.
Adaugam miezul de nuca taiat feliute mici,ciocolata topita , esenta de rom ,iar la sfarsit punem faina cernuta si amestecam bine compozitia.
Turnam acet amestec intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 25- 30 minute.
Crema de mere si nuci
Ingrediente:
* 6 mere
* 200 g miez de nuca
* 250 g zahar
* 350 ml frisca lichida
* 1 lingurita scortisoara macinata
* 1 lingurita nucusoara
* 1 plic gelatina
Preparare crema de mere si nuci:
Merele spalate se curata si se taie cuburi.
Cuburile de mere se pun intr-o oala impreuna cu zaharul, scortisoara macinata si nucusoara,o ceasca mica
de apa si lasam pe foc pana cand se topeste zaharul.
Cand sunt gata se lasa sa se raceasca.
Miezul de nuca se prajeste pentru cateva minute la cuptor.
Intr-un vas punem merele, miezul de nuca prajit,frisca pe care am batut-o cu un pic de zahar,iar la sfarsit incorporam gelatina pe care am pregatit-o conform instructiunilor de pe pachet.
Crema obtinuta se da la frigider pentru aproximativ o ora.
Crema de mere cu nuci verzi
Ingrediente:
* 6 mere
* 150 g nuci verzi (din dulceata de nuci verzi)
* 250 g zahar tos
* 2 batoane de scortisoara
* 1 zahar vanilat cu scortisoara
* 1 plic gelatina
Preparare crema de mere si nuci verzi:
Intr-o oala punem la fiert 350 ml apa impreuna cu zaharul tos,vanilat si batoanele de scortisoara.
Merele spalate si curatate de coaja se taie felii mai mari si se stropesc cu zeama de lamaie.
Cand fierbe apa se adauga merele si lasam sa fiarba pana cand scade apa.
La sfarsit adaugam nucile verzi, apoi lasam compozitia sa se raceasca.
Gelatina se prepara conform instructiunilor de ep pachet si se incorporeaza in crema de mere si nuci verzi.
Dam crema la rece pentru aproximativ o ora.
Asamblare, ornare si decorare tort:
Pentru asamblarea si decorarea acestui tort mai avem devoie de inca doua blaturi de tort pe care le-am facut astfel:
Pentru primul blat am folosit: 2 oua, 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina , 1 zahar vanilat,1 lingurita apa minerala, 1 varf de cutit praf de copt,esenta de rom.
Pentru al doilea blat folosim aceleasi ingrediente ca la cel de mai sus in plus adaugam o lingurita de cacao.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, adaugam zaharul tos si vanilat.
Galbenusurile se mixeaza cu apa minerala, esenta de rom si se incorporeza in compozitia de albusuri.
La sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt.
In al doilea blat adaugam si cacao.
Amestecul obtinut se toarna intr-o tava (dreptunghiulara, 27 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 25 minute.
Dupa ce s-au copt blaturile, se lasa sa se raceasca si taiem din ele fasii lungi de 7 -8 cm si late de 1 cm.
Pe un platou asezam primul blat,si punem inelul de la tava de copt,apoi punem alternativ ,de jur imprejur fasiile de blat.
Adaugam crema de mere si nuci,
al doilea blat de tort , apoi crema de mere si nuci verzi.
Peste crema de mere si nuci verzi adaugam un strat subtire de frisca.
Ornam tortul cu felii de mere date prin zahar valiat cu scortisoara si nucusoara, o felie de mar dat prin ciocolata, si miez de nuca.
Pofta buna !
VREAU SI EU!!!!
ReplyDeleteCu siguranta o sa-l incerc la ziua fetitei mele.
ReplyDeleteCu mare drag iti ofer o felie ilupuli :)!
ReplyDeleteSper sa ii placa fetitei Anonymous :)!!!
ReplyDeleteEste ceva deosebit! Felicitari si pentru premiu, il meriti!
ReplyDeleteFelicitãri!!!
ReplyDeleteFelicitari pentru tort ! :) Am notat reteta si neaparat il voi face si eu intr-o zi :P
ReplyDeleteMultumesc frumos Andrei, Ramona si miremic!!!
ReplyDeleteAstazi am reusit si eu sa gasesc dulceata de nuci verzi ! Nici nu ai idee de cand caut, special ca sa incerc o asa minunatie! Multumesc ca ne-ai impartasit reteta si mii de felicitari pentru premiul castigat!
ReplyDeleteOana
Multumesc Oana!!!
ReplyDeleteSper sa iti fie pe plac tortul!
Super arata, am vazut si eu reteta in Practic dar mi-era frica sa m-apuc de el! Felicitari!
ReplyDeleteMultumesc frumos Mimita-k!!!
ReplyDeleteTe pup!
Buna Simona . Am intrat prima data pe blog-ul tau , pentru ca imi parea cunoscuta poza acestui tort . Am vazut reteta in revista Practic . Ma bucur sa te cunosc . Si eu am deschis un site , dar inca sunt novice pe langa tine .
ReplyDeleteMultumesc frumos Carmen!
ReplyDelete