November 7, 2011

Tort exotic cu vanilie, lavanda si fructe


Ingrediente

Pentru blatCrema vanilie Crema rodie si zmeura
* 6 oua * 300 g zahar * 200 g mascarpone
* 6 linguri zahar * 250 g lapte praf * 200 ml frisca lichida
* 6 linguri faina * 100 g unt       * 200 g zmeura
* 100 g ciocolata cu 75% cacao  * 150 ml apa            * 150 g zahar pudra
* 30 g lavanda culinara              * o pastaie de vanilie   * 1 rodie
* 1 praf de copt * fructe Physalis * 1 plic gelatina

Mod de preparare

Preparare blat
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana ce s-a topit intreaga cantitate de zahar.
Galbenusurile se mixeaza cu 2 linguri apa minerala  si se adauga peste albusuri.
Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se adauga in compozitia de oua.
Adaugam lavanda culinara, jumatate din cantitate se taie foarte marunt.
La sfarsit punem faina amestecata cu praful de copt si amestecam pana cand se omogenizeaza bine compozitia.
 Punem acest amestec intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 25- 30 minute.

Preparare crema de vanilie
Punem intr-o oala la fiert apa si zaharul.
Pastaia de vanilie se desface in doua, se scoate miezul  si se pun la fiert in amestecul de apa si zahar timp de 10-15 minute.

Adaugam apoi treptat laptele praf , care se cerne inainte de  intrebuintare de doua ori si amestecam foarte bine ca sa nu ramana cocoloase.
 Adaugam untul topit si racit si amestecam bine in compozitie.
 Se pun fructele Phyalis taiate in doua si se lasa crema la racit.

Preparare crema de rodie si zmeura

Intr-un bol se mixeaza crema de mascarpone impreuna cu  zaharul pudra.
Mixam frisca lichida cu putina esenta de vanilie.
Semintele de la rodie se blenduiesc impreuna cu zmeura si se adauga peste crema de mascarpone si frisca lichida.
Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe pachet si se adauga in crema de fructe.
Dam la rece pentru aproximativ o ora.

Asamblare si decorare tort


Blatul de tort copt si racit se taie in trei parti egale.
Pe un platou asezam primul blat , apoi crema de vanilie, al doilea blat si crema de fructe si ultimul strat de blat.

Ornam tortul cu frisca lichida apoi il decoram cu fructe Physalis, rodie si cicololata.


 Pofta buna!

Particip cu aceasta reteta la concursul organizat de Laura Adamache

15 comments:

  1. Arata f frumos! Bafta la concurs!

    ReplyDelete
  2. Minunat, felicitari si bafta la concurs!

    ReplyDelete
  3. Ce bine arata tortuletul tau! Exact pe gustul nostru... deci am salvat reteta! Bafta multa la concurs! Pupici

    ReplyDelete
  4. aoleu...n-am zis nik?
    simona arata fantastic, multa munca, creme faine tare...numa bun!
    bafta, bafta, bafta sa fie!

    ReplyDelete
  5. Ma bucur ca iti place tortuletul meu Sara&Miki!

    ReplyDelete
  6. Este foarte aromat Simona, sper sa iti placa!
    Multumesc pentru vizita!

    ReplyDelete
  7. Alice zic data viitoare cand o sa il fac din nou ,te invit si la dezustare !
    Pupici!

    ReplyDelete
  8. Cu atatea fructe si arome, nu poate fi decat delicios! Bafta!

    ReplyDelete
  9. Deosebita prezentarea! Bafta la concurs! Pupici

    ReplyDelete
  10. ce dragut !!! si bun , cred ! am avut fructe de Physalis in gradina...nu stiu de unde si cum...mama era tare nedumerita...si eu..habar nu aveam ce sunt ! le-am fotografiat si postat pe blog si asa am aflat si eu :)))le-a mancat fiica-mea , sunt foarte bune !

    ReplyDelete
  11. Multumesc Coco..... si mie imi plac foarte mult aceste fructe,au un gust deosebit!
    Pupici!

    ReplyDelete
  12. Un tort de nota 10.Felicitari!!!!Cred ca a fost nemaipomenit de bun.....Pupici:x

    ReplyDelete