Pe masa de Paste sigur nu lipseste niciodata cozonacul.
Astazi va las o reteta de cozonac cu nuca , migdale si meriosare pe care eu l-am facut de foarte multe ori si a fost foarte apreciat!
Ingrediente
Pentru aluat | Pentru umplutura |
---|---|
* 1 kg faina Dobrogea 000 | * 4 albusuri |
* 7 galbenusuri | * 150 g zahar pudra |
* 4 albusuri | * 150 g meriosare |
* 300 g zahar | * 50 g pudra de roscove |
* 250 g unt | * nuca macinata |
* 2 linguri de ulei | * migdale macinate |
* 500 ml lapte | * esenta de rom |
* 1 lingura esenta de rom | * zahar vanilat |
* 50 g drojdie | |
* 1 lingurita rasa de sare |
Mod de preparare
Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar.
Seaparat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu faca cocoloase.
Cand s-a racorit destul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Se freaca bine pana se fac ca o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-un vas mare si tinut la cald, se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
Se pune uleiul, esenta de rom, putin cate putin, unt topit, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut.
Se framanta aproximativ o ora , aducand aluatul de pe margini spre mijloc.
Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curent aproximativ doua ore.
Intre timp pregatim umplutura.
Se bat albusurile cu zaharul pudra si cel vanilat, se adauga pudra de roscove, esenta de rom, nucile si migdalele macinate si se amesteca foarte bine.
Cand aluatul a crescut suficient, se unge mana cu unt caldut, se iau bucati din el si se intind pe masa de lucru doua foi egale.
Pe fiecare se pune umplutura de nuci si migdale,se presoara merisoarele ,se ruleaza si se impletesc.
Se aseza intr-o tava rotunda (forma de guguluf din silicon) unsa cu unt.
Se unge cu ou, se pune deasupra miez de nuca, fulgi de migdale, si se mai lasa sa creasca tot la cald cateva minute.Se dau la cuptor la foc potivit timp de o ora.
Cand este gata se lasa sa se raceasca cateva minute in forma, apoi se scoate cu grija.
Se taie felii cand este rece.
faina reteta ,brava!
ReplyDeleteMultumesc Julia !!! :)
DeleteDelicios de bine arata!
ReplyDelete