Eu paine nu cumpar deloc, doar in cazuri extrem de rare , prefer sa o fac eu in casa sa stiu ce mananc, recunosc ca imi si place la nebunie mirosul de paine coapta in cuptor la mine.
Deobicei incerc diverse combinatii de fainuri si seminte, astazi insa va las painea cu amestec de faina intregrala, seminte de in, susan, negrilica, dovleac.
Ingrediente
* 360 g faina 650 (Dobrogea am folosit eu)
* 150 g faina integrala
* 7 g drojdie uscata
* seminte de in, susan, mac, dovleac
* 350 ml apa calduta
* ulei de masline
* o lingurita sare de mare
Mod de preparare
Intr- un bol se amesteca faina cu drojdia uscata, seminte si sarea .
Se adauga apa calduta , uleiul de masline si se framanta un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Se acopera vasul cu un prosop curat si se da la frigider pentru 7-9 ore (ori peste noapte).
Se scoate aluatul de la frigider, se intinde pe masa de lucru, se impatureste,
se da forma painii si se pune in baneton .
Se acopera banetonul cu un servet si se lasa pe masa de lucru timp de 25-30 minute.
Se rastoarna painea din baneton intr-o tava si se fac cateva incizii cu ajutorul unei lame.
Se da painea la cuptorul preincalzit la 250 grade, in acelasi timp punem si un vas cu apa fierbinte, si lasam 15 minute.
Dupa 15 minute se scoate apa din cuptor, se reduce temperatura la 220 grade si se continua coacerea timp de 25-30 minute.
Cand este gata se scoate din tava, se stopeste cu putina apa si se inveleste intr-un prosop curat.
O minune de paine ai facut! Vreau sa o fac si eu, sper sa-mi iasa (macar aproape :) la fel de frumoasa ca a ta :)
ReplyDeleteMultumesc Simona ,o sa fie si painea ta foarte frumoasa !!! :)
DeleteCat ulei de masline ar trebui??????
ReplyDelete