November 30, 2014

Prajitura Budapesta


Imi plac foarte mult prajiturile cu foi si am inceput sa le fac destul de des.
Prajitura Budapesta sau Televizor cum o mai numesc altii este una preferatele mele mai ales datorita cremei de lamaie.


Ingrediente foi Ingrediente blat de mijloc Ingrediente crema de lamaie
* 250 g faina * 6 oua * 400 ml lapte
* 50 g unt * 6 linguri faina * 4 linguri amidon
* 50 g zahar * 6 linguri zahar * 250 g zahar
* 4 linguri smantana            * esenta de lamaie * 250 g unt
* 1 galbenus ou * coaja rasa de lamaie                * sucul de la lamaie
* 1 praf de copt * coaja rasa de la o lamaie
* 1 lingura cacao

Mod de preparare

 Preparare foi 

Se amesteca faina cu untura, zaharul, sarea, praful de copt si lingura de cacao apoi se adauga galbenusulde ou si smantana.
Se framanta pana cand obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde pe dosul unei tavi, apoi se coace fiecare foaie in parte in cuptorulpreincalzit la 180 grade timp de 15 minute. 



Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Preparare blat de mijloc 

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se continua mixarea pana cand s-a topit intreaga cantitate de zahar. 
Se adauga rand pe rand galbenusurile continuand mixarea , apoi coaja de lamaie si esenta de lamaie .
La final se incorporeaza faina amestecand cu o spatula.
Compozitia obtinuta se pune in aceeasi tava in care am copt foile si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 25-30 minute.
Blatul copt se lasa sa se raceasca.

Preparare crema de lamaie 

Intr-o cratita se amesteca amidonul cu  150 g zahar,apoi se adauga treptat 400 ml lapte rece. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa.
La final se adauga coaja rasa de la o lamaie si zeama stoarsa si se mai lasa sa fiarba un pic. 
Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Intre timp restul de zahar se spumeaza cu untul .
In crema fiarta si racita se adauga untul si se continua amestecarea pana obtinem o crema omogena.

Ansamblare si decorare prajitura Budapesta

In aceeasi tava se pune prima foaie maro peste care se adauga jumatate din crema de lamaie.



Peste crema  se aseaza blatul peste care se va pune crema de lamaie ramasa, iar deasupra se aseaza foaia ramasa.
Se infoliaza tava si se da la frigider pana a doua zi.
Se decoreaza cu glazura de ciocolata si se portioneaza dupa bunul plac.  





2 comments:

  1. Arata exceptional, o face si mama dar eu n-am incercat-o niciodata, recunosc. Gustoasa foc!

    ReplyDelete
  2. E foarte buna Any ,merita oricand incercata !!!

    ReplyDelete