Eu sunt fan peste, si pentru ca in postului Craciunului se poate consuma peste, avem la masa somon la gratar cu sos alb si orez parfumat.
Somonul este preferatul meu, se stie despre el ca este bogat in acizi omega 3, fosfor si aduce un aport de vitamina D necesara in cresterea imunitatii mai ales in sezonul rece.
Ingrediente
* 2 bucati somon rondele
* 2 linguri ulei de masline
* sare, piper
Pentru sosul alb
* 40 g unt
* 40 g faina
* 200 ml lapte
* 200 ml supa de peste
* 50 ml smantana
* 1/2 lingurita sare
* boabe de piper mozaic
Pentru orezul parfumat
* 100 g orez cu bob lung
* scortisoara
* nucusoara
* chili
* anason
* chimen
* sofran
Mod de preparare
Se prepara mai intai orezul parfumat, sosul alb, iar la sfarsit somonul.
Preparare orez parfumat
Intr-o oala se pune apa la fiert, se adauga orezul si condimentele (sare, scortisoara, nucsoara, anason, chili, chimen) si se lasa sa fiarba al dente.
La sfarsit se adauga si sofranul diluat in putin lapte si se amesteca bine.
Preparare sos alb
Intr-o cratita se pune untul la topit si se adauga toata cantitatea de faina odata, se caleste (la foc moderat) amestecand mereu pana ce compozitia se omogenizeara si devine usor galbuie.
Se stinge cu laptele rece si jumatate din cantitatea de supa de peste si se continua amestecarea.
Cand sosul clocoteste si incepe sa se ingroasa se adauga restul de lichid, sarea ,piperul si se lasa sa fiarba in jur de 8- 10 minute, iar la sfarsit se pune smantana lasand sa fiarba inca 3 minute.
Preparare somon
Somonul spalat se lasa la scurs pe un servet de bucatarie, apoi se condimenteaza cu sare si piper.
Se stropeste gratarul cu putin ulei de masline si cand este incins se adauga somonul.
Se lasa pe gratar pana cand devine usor rumen.
Somonul la gratar cu sos alb se serveste alaturi de orezul parfumat.
No comments:
Post a Comment