September 15, 2015

Paine cu seminte de in


Mi-am cumparat in vara de la targul mesterilor populari din Iasi o covata, de mult imi doream eu asa ceva, dar nu apucasem sa imi iau, si cum am avut o vara foarte aglomerata nu am reusit sa o pun la treaba, dar iata ca i-a venit si randul.
Si cum nimic nu se compara cu mirosul painii facute in casa, am facut ieri o paine cu seminte de in

Ingrediente 

* 400 g faina 650  
* 100 g faina integrala
* 7 g drojdie uscata
* 30 g seminte de in
* 350 ml apa calduta
* o lingurita sare de mare


 Mod de preparare

In covata de lemn se amesteca faina cu drojdia uscata, semintele de in si sarea .
Se adauga apa calduta, o lingura de ulei de floarea soarelui, si se framanta un aluat care nu se mai lipeste de maini.


Se acopera covata cu un prosop curat si se lasa sa dospeasca timp de o ora intr-un loc calduros si ferit de curent.
Dupa o ora....


Se intinde aluatul pe masa de lucru, se impatureste,se da forma painii si se pune in baneton .



Se acopera banetonul cu un servet si se lasa pe masa de lucru timp de 25-30 minute.
Se rastoarna painea din baneton intr-o tava si se fac cateva incizii cu ajutorul unei lame.



Se da painea la  cuptorul  preincalzit la 250 grade, in acelasi timp punem si un vas cu apa fierbinte, si lasam 15 minute.
Dupa 15 minute se scoate apa din cuptor, se reduce temperatura la 220 grade si se continua coacerea timp de 25-30 minute.
Cand este gata se scoate din tava, se stopeste cu putina apa si se inveleste intr-un prosop curat.



O felie simpla...

Si-o felie cu unt si miere ....


2 comments:

  1. Da, despre pâinea adevărată se spune că se rupe cu mâna, nu se taie... Am moștenit și eu niște coveți, dar n-am curaj să fac pâine în ele. Cred că-mi cumpăr, aluatul în covată îți dă impresia de veșnicie și de pace. Da. Îmi cumpăr covată.

    ReplyDelete
  2. le ador, am facut luni si mai am 2, le-am facut mici eu!

    ReplyDelete