March 11, 2016

Tort cu bavareza de zmeura galbena si jeleu de hibiscus


Tortul acesta l-am facut vara trecuta, doar ca am uitat pozele ratacite prin calculator (printre alte mii de poze). Este un tort foarte parfumat la care am folosit zmeura din gradina proprie si hibiscus pe care eu il ador enorm.

Ingrediente

Pentru blat 

* 4 oua
* 150 g unt
* 130 g  zahar
* 160 g faina 
* 1/2 bicarbonat alimentar
* 1 lingurita praf de copt
* 1 lingura cacao 
* 2 linguri lapte 

Pentru bavareza de zmeura galbena 

* 250 g smantana pentru frisca 
* 300 g zmeura galbena 
* 250 ml lapte 
* 100 g zahar 
* 3 oua
* 3 lingurite agar agar 

Pentru jeleul de hibiscus si zmeura 

* 50 g fructe de hibiscus
* 200 ml apa
* 50 g zahar 
* 2 lingurite agar agar
* 200 g zmeura galbena 


Mod de preparare

Preparare blat  Se bate untul spuma cu zaharul, apoi se adauga unul cate unul ouale prevazute in reteta.
Se cerne faina amestecata cu praful de copt , cacao , bicarbonatul si se adauga in amestecul de mai sus. 
La sfarsit se adauga laptele si se omogenizeaza intreaga compozitie.
Se transfera compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 40 minute. 


Preparare bavareza de zmeura galbena

Se pune laptele pe foc.
Ouale se bat cu un praf de sare si zaharul.
Cand laptele este fierbinte turnam cateva linguri peste oua si amestecam.
Punem ouale peste laptele din tigaie si punem din nou tigaia pe foc.
Lasam la foc mediu spre mare iar cand incepe sa fiarba amestecam energic pentru a obtine o crema fina. 
Se face un piure de zmeura galbena,care se strecoara pentru a inlatura semintele de la zmeura.
Se adauga piureul de zmeura si se amesteca foarte bine.
La sfarsit se adauga agar agarul si se fierbe totul timp de 3-5 minute.
Se lasa sa se raceasca.
Frisca se mixeaza cu un plic de zahar vanilat si se incorporeaza treptat in crema de mai sus amestecand usor de jos in sus.

 Preparare jeleu de hibiscus si zmeura 

Din apa , hibiscus si zahar se face un sirop foarte concentrat.



Se strecoara , se adauga agar agarul si se lasa sa fiarba timp de 2- 3 minute.
La final se adauga zmeura.

Asamblare si decorare tort

In tava pune blatul copt si racit, se insiropeaza cu sirop de hibiscus, se adauga bavareza de zmeura galbena , cateva zmeure rosii si se da la rece pentru 30 minute.
Se scoate din frigider si peste crema de bavareza se adauga jeleul de hibiscus si zmeura, se da din nou la rece pentru cel putin o ora.
Se portioneaza si se serveste cu drag !











2 comments:

  1. Simona, ce gust are agar-agar in prajituri?Are vreun gust specific sau este neutru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna Giorgi ! Agar -agarul nu modifica cu nimic gustul prajiturii! :)

      Delete