May 7, 2011

Pastrav cu sos de sofran si rodie

Ingrediente
* 3 pastravi
* 1 rodie
* 1 legatura patrunjel
* 1 pahar vin alb
* ulei de masline
* coriandru
* busuioc
* lamaie


Ingrediente sos de sofran         Ingrediente sos de rodie
* supa de carne         * seminte de rodie
* 1 lingura faina         * 1 ceapa rosie
* 1 ceasca de smantana         * 2 catei usutori
* 1 ceasca suc de rodie         * verdeturi a la provence
* vin alb         * coriandru
* sofran        * ulei de masline

Mod de preparare
Se spala foarte bine pestele curatat, apoi se scurge sau se sterge si se fac cateva incizii pe fiecare parte.
Inciziile au atat rolul a permite un contact mai profund al marinatei, cat si rol decorativ.
Se unge o folie de staniol cu putin ulei de masline si se aseaza pestele pe mijloc . Este foarte important sa ungeti folia, pentru ca astfel nu se va lipi pestele de ea.
Se sareaza si pipereaza dupa gust, atat pe interior, cat si pe exterior.
Apoi se umple burta pestelui cu o felie groasa de lamaie ,cateva frunze de patrunjel si boabe de coriandru.
Stropiti pestele cu suc proaspat de rodie amestecat cu vin alb.
Impachetati pastravul, adunand marginile foliei de staniol deasupra pestelui. In felul acesta , pestele este perfect acoperit, iar sucurile nu au pe unde sa se scurga, pastravul se va coace in suc propriu si sos de rodie.
Se lasa la frigider 2 ore, apoi se coace la 180 de grade, aproximativ 30 de minute.

Preparare sos de sofran
Dizolvati o lingurita de faina in smantana si adaugati-o peste supa de carne. Amestecati continuu, la foc mic pana se ingroasa putin.
Adaugati in acest sos sucul de rodie amestecat cu vin alb,amestecati pana se incorporeaza bine.
Adaugati un varf de lingurita de sofran. Amestecati sofranul pana cand sosul devine galben.

Preparare sos de rodie
Se caleste ceapa tocata fin in foarte putin ulei de masline. Se adauga si usturoiul tocat fin.
Apoi adaugati putina apa calda si un pic se suc de rodie.
Presarati putina sare si piper. Fierbeti pana cand scade si ajunge usor siropos.
Opriti focul, adaugati verdeturile de provence , coriandrul si semintele de rodie.


Pe platou ornam cu sos de sofran si de rodie si asezam pastravii, adaugam intre ei felii de lamaie, decoram cu sosoul de sofran si rodie apoi  frunze de rozmarin.

Pofta buna!

2 comments:

  1. Asta DA reteta !!!
    Cu sos de rodie......deosebit.
    Dar, am un sfat...nu mai taia cozile la peste, daca tot ai lasat capul, lasa si cozile(chiar daca nu se mananca), arata mult mai bine in farfurie !!!

    Inca odata, cu reteta asta m-ai doborat:)

    ReplyDelete
  2. Multumesc frumos!
    Am retinut si sfatul data viitoare il pun aplicare!
    Multumesc pentru vizita!

    ReplyDelete