Ingrediente
Pentru foi | Crema de vanilie | Crema cu gem de prune si nuci | Pentru decor |
---|---|---|---|
* 2 galbenusuri | * 500 ml lapte | * 500 g gem de prune cu nuci | * 100 g ciocolata neagra |
* 300 g zahar | * 180 g zahar | * 150 ml frisca lichida | * 100 ml frisca lichida |
* 180 ml ulei | * 200 g unt | * 100 g ciocolata neagra | |
* 180 ml lapte | * 100 g ciocolata alba | ||
* 1 lingurita bicarbonat de sodiu | * 3-4 linguri amidon | ||
* faina cat cuprinde | * 1 pastaie de vanilie |
Mod de preparare
Preparare foi
Galbenusurile se mixeaza cu 150 g zahar, apoi se adauga uleiul.
Cantitatea de zahar ramasa se caramelizeaza si se stinge cu 180 ml lapte.
Dupa ce s-a topit caramelul in lapte se adauga bicarbonatul de sodiu, se lasa cateva minute sa se raceasca si se pune peste galbenusuri.
Se adauga treptat faina pana cand obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale.
Din fiecare parte intindem o foaie care se coace pe dosul tavii (unsa cu putin unt si tapetata cu faina) in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 minute.
Dupa copt
Preparare crema de vanilie
Intr-un vas se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata.
Se adauga amidonul si se amesteca energic ca sa nu se formeze cocoloase.
Dam de pe foc si adaugam ciocolata alba rasa.
Preparare crema cu gem de prune si nuci
Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se lasa cateva minute sa se raceasca.
Intr-un bol mixam frisca impreuna cu ciocolata topita.
Adaugam gemul de prune si nuci amestecand foarte bine.
Crema obtinuta se lasa la frigider aproximativ 2 ore.
Asamblare prajitura
Pe un platou asezam prima foaie apoi crema de prune si nuci, a doua foaie, crema de vanilie si ultima foaie.
Deasupra intindem un strat subtire de frisca si decoram cu ciocolata rasa si modele de zahar caramelizat.
Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se taie dupa preferinte.
Pofta buna!
O prajitura foarte buna dar trebuie mare mare atentie ca sa nu fie muult prea dulce :) Multumim pentru reteta!
ReplyDeleteMultumesc pentru vizita Adrian!
DeleteMare pofta mi-ai facut cu prajitura asta.
ReplyDeleteSi eu i-am dus dorul mult,dar m-am incumetat si am facut-o!
DeletePupici Dana!
Arată fain. Cred că e bună rău:).
ReplyDeleteCred ca este o bunatate,arata asa de bine!Pup!
ReplyDeleteA fost tare tare buna!
DeletePupici!
Vai cat de bine poate sa arate, si cat de buna cred ca este!! Superba! Pup
ReplyDeleteMultumesc Paula!
Deletece bine arataaaa...
ReplyDeleteMultumesc Coco!
DeleteUn mare bravo, felicitari, arata minunat!
ReplyDeleteMultumesc Any!
DeleteDe mult timp nu am mai spus "trebuie sa o fac neaparat", dar acum o spun cu convingere, o voi face probabil de revelion!
ReplyDeleteE putin de munca la ea dar e foarte buna, merita incercata !
DeleteTe pup Cristina!
O prajitura foarte frumoasa si delicioasa!
ReplyDeleteMultumesc Simona!
DeleteArat fantastic de bine! Delicios!
ReplyDeleteMultumesc Maya!
DeleteN-am facut niciodata foi cu caramel. Trebuie sa fie delicioase. De aratat, arata extraordinar. Pup!
ReplyDeleteMultumesc Rita!
DeleteTrebuie incercata,e delicioasa !
Arata tare bine! Am pus-o la favorite si eu:)
ReplyDeleteMultumesc Flori!
Deleteminunata prajitura!
ReplyDeletete pup draga mea! Sarbatori fericite!