December 2, 2012

Prajitura cu foi de zahar ars



Ingrediente

Pentru foi Crema de vanilieCrema cu gem de prune si nuciPentru decor
* 2 galbenusuri * 500 ml lapte                     * 500 g gem de prune cu nuci * 100 g ciocolata neagra
* 300 g zahar * 180 g zahar * 150 ml frisca lichida                        * 100 ml frisca lichida
* 180 ml ulei * 200 g unt * 100 g ciocolata neagra        
* 180 ml lapte * 100 g ciocolata alba
* 1 lingurita bicarbonat de sodiu            * 3-4 linguri amidon
* faina cat cuprinde                * 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare

Preparare foi

Galbenusurile se mixeaza cu 150 g zahar, apoi se adauga uleiul.
Cantitatea de zahar ramasa se caramelizeaza si se stinge cu 180 ml lapte.
Dupa ce s-a topit caramelul in lapte se adauga bicarbonatul de sodiu, se lasa cateva minute sa se raceasca si se pune peste galbenusuri.
Se adauga treptat faina pana cand obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale.
Din fiecare parte intindem o foaie care se coace pe dosul tavii (unsa cu putin unt si tapetata cu faina) in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15 minute.
Dupa copt

Preparare crema de vanilie
Intr-un vas se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata.
Se adauga amidonul si se amesteca energic ca sa nu se formeze cocoloase.
Dam de pe foc si adaugam ciocolata alba rasa.
La sfarsit incorporam untul la temperatura camerei amestecand foarte bine compozitia.
Crema obtinuta se lasa la frigider aproximativ 2 ore.

Preparare crema cu gem de prune si nuci
Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se lasa cateva minute sa se raceasca.
Intr-un bol mixam frisca impreuna cu ciocolata topita.
Adaugam gemul de prune si nuci amestecand foarte bine.
Crema obtinuta se lasa la frigider aproximativ 2 ore.


Asamblare prajitura
Pe un platou asezam prima foaie apoi crema de prune si nuci, a doua foaie, crema de vanilie si ultima foaie.
Deasupra intindem un strat subtire de frisca si decoram cu ciocolata rasa si modele de zahar caramelizat.
Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se taie dupa preferinte.







Pofta buna!

24 comments:

  1. O prajitura foarte buna dar trebuie mare mare atentie ca sa nu fie muult prea dulce :) Multumim pentru reteta!

    ReplyDelete
  2. Mare pofta mi-ai facut cu prajitura asta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu i-am dus dorul mult,dar m-am incumetat si am facut-o!
      Pupici Dana!

      Delete
  3. Arată fain. Cred că e bună rău:).

    ReplyDelete
  4. Cred ca este o bunatate,arata asa de bine!Pup!

    ReplyDelete
  5. Vai cat de bine poate sa arate, si cat de buna cred ca este!! Superba! Pup

    ReplyDelete
  6. Un mare bravo, felicitari, arata minunat!

    ReplyDelete
  7. De mult timp nu am mai spus "trebuie sa o fac neaparat", dar acum o spun cu convingere, o voi face probabil de revelion!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E putin de munca la ea dar e foarte buna, merita incercata !
      Te pup Cristina!

      Delete
  8. O prajitura foarte frumoasa si delicioasa!

    ReplyDelete
  9. Arat fantastic de bine! Delicios!

    ReplyDelete
  10. N-am facut niciodata foi cu caramel. Trebuie sa fie delicioase. De aratat, arata extraordinar. Pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Rita!
      Trebuie incercata,e delicioasa !

      Delete
  11. Arata tare bine! Am pus-o la favorite si eu:)

    ReplyDelete
  12. minunata prajitura!
    te pup draga mea! Sarbatori fericite!

    ReplyDelete