December 15, 2014

Cozonac cu nuci,migdale si rahat



Cozonacul este desertul traditional care nu lipseste niciodata de pe masa de Craciun.
Prefer intotdeauna sa il fac eu, pentru ca nimic nu se compara cu mirosul cozonacului abia scos din cuptor care va invalui intreaga casa.

 Ingrediente

Pentru cozonac
* 500 g faina
* 150 ml lapte
* 100 g unt topit
* 25 g drojdie
* 180 g zahar
* 3 oua
* 1 praf sare
* 1 lingurita extract de vanilie

Pentru crema
* 3 albusuri
* 4 linguri zahar
* 150 g nuca maruntita
* 100 g migdale
* 100 g rahat
* 1 lingura cacao

Mod de preparare

Preparare aluat
Pentru inceput se pregateste maiaua: se pune intr-un bol putin lapte caldut, drojdia,o lingura de zahar si una de faina.Se amesteca si se lasa sa creasca in jur de 10 minute.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se omogenizeaza cu ajutorul unui tel pana se deschid la culoare.
Peste galbnenusuri se adauga laptele incalzit, extractul de vanilie  si se amesteca bine.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.
Intr-un vas mai incapator se pune faina, se adauga maiaua si se amesteca .
Se incorporeaza amestecul de galbenusuri si lapte, albusurile batute spuma, iar la sfarsit untul topit si racit .
Se framanta pana se obtine un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Se acopera vasul cu un prosop si se lasa sa dospeasca pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Preparare crema
Albusurile se mixeaza spuma tare cu zaharul.
Nucile si migdalele se toaca marunt cu ajutorul unui cutit, apoi se amesteca in crema de albusuri.
Se adauga cacaoa si se amesteca usor.
Rahatul se taie bucati potrivite.
Pe masa de lucru unsa cu ulei se intinde aluatul, iar peste aluat  se intinde crema de nuci, migdale si bucatile de  rahat .



Se impleteste aluatul, apoi se trasfera intr-o tava  si se lasa intr-un loc cald 15 minute sa creasca.

Se unge cozonacul deasupra cu putin galbenus batut cu o lingura de lapte si putin zahar si se mai da in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 40 - 45 minute.







  

No comments:

Post a Comment