October 26, 2016

Tort cu alune de padure si ciocolata


Am primit cu ceva timp in urma cateva alune de padure, si m-am gandit ca ar fi  perfecte pentru un tort.
Pentru un gust si o aroma mai buna, am adaugat alunelor si ciocolata (am acasa un mare iubitor de ciocolata ) si astfel am facut acest tort cu alune de padure si ciocolata.

Ingrediente 

Pentru blat 

* 120 g albus
* 100 g alune de padure
* 80 g zahar 
* 40 g faina  
* 3 ml zeama de lamaie
* 1 praf de sare 

Pentru crema de ciocolata 

* 100 g ciocolata neagra 
* 100 g smantana pentru frisca
* 20 g unt

Pentru crema de alune de padure

* 4 galbenusuri
* 100 g zahar 
* 100 g alune de padure 
* 100 g smantana pentru frisca
* 7 g gelatina 

Pentru glazura folosita la  decor

* 150 g ciocolata 
* 100 g smantana pentru frisca
* 70 g lapte condensat
* 50 g zahar 
* 50 g sirop de glucoza
* 10 g gelatina
* 100 ml apa rece 
Mod de preparare

Preparare blat 

Alunele de padure se sparg, se usuca cateva minute in cuptor, apoi se macina in robot.


Intr-un bol se amesteca alunele de padure macinate cu faina si sarea.
Intr-un alt bol se mixeaza albusul de ou cu un praf de sare, zahar si zeama de lamaie pana se obtine o bezea.
Se amesteca cele doua cu o spatula, se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 170 grade timp de 13 minute.

Preparare crema de ciocolata 

Ciocolata neagra se topeste pe baie de aburi impreuna cu untul, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga frisca lichida, se mixeaza si se da la frigider pana cand se asambleaza tortul.

Preparare crema cu alune de padure

Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se pune pe baie de aburi amestecand mereu pana cand se topeste intreaga cantitate de zahar.
Alunele de padure se caramelizeaza, apoi se macina .
Smantana pentru frisca se bate dar nu foarte tare, apoi se adauga in fir subtire amestecul de oua, gelatina hidratata in prealabil, la final alunele de padure macinate si se 
omogenizeaza compozitia.
Se da la rece cel putin 30 minute.

Mod de preparare glazura pentru decor

Gelatina se pune inmuiat in apa.
Smantana pentru frisca,laptele condensat, zaharul, glucoza se pun intr-un vas pe foc si se lasa  pana cand ajung la temperatura de 85 grade, apoi se adauga ciocolata rupta bucati si se omogenizeaza.
La final se adauga gelatina  si se lasa sa se raceasca.

Asamblare si decorare tort

Tortul se asambleaza intr-o forma de silicon, astfel incat se incepe montarea lui intai cu cremele si la final blatul.
Astfel se adauga in forma de silicon  primul strat de crema de alune de padure, se da la rece pentru cateva minute apoi se adauga crema de ciocolata , iar la final blatul.
Se da totul la frigider pentru cel putin 4 ore.
Se scoate cu atentie tortul din forma  de silicon si se glazureaza.
Pentru decor  se caramelizeaza cateva alune de padure si se fac cateva frunze din ciocolata pe care le vom pune ulterior pe tort.
Se portioneaza si se serveste cu drag!




No comments:

Post a Comment