Cunoscute sub denumirea de ”Pelincile Domnului”, ”Pelincile lui Hristos” sau ”Scutecele lui Iisus”, turtele cu julfa sunt vestite in zona Moldovei, fiind pregatite de gospodine in Ajunul Crăciunului, vestind, astfel, Nasterea Domnului.
Turta cu julfa se face din seminte de canepa, fiind singurul fel de mancare consumat in Ajunul Craciunului.
Traditia spune ca moldovencele au creat aceasta reteta cu gandul la Maica Domnului, care nu isi gasea nicaieri adapost pentru ea si pruncul ce urma sa il nasca si care nu avea pelinci.
Ingrediente
Pentru turte
* 350 g faina
* 150 ml apa calduta
* 1 lingura otet
* 1 lingura ulei
* 1 praf de sare
Pentru julfa
* 600 g seminte de canepa
* 250 g zahar
* esenta de rom
Pentru sirop
* 500 ml apa
* 200 g zahar
* esenta de rom
Mod de preparare
Preparare turte
Din apa, faina si sare se framanta un aluat vartos care nu se mai lipeste de maini.
Aluatul obtinut se imparte in parti egale si se face din el turte care se coc pe plita, pe un grill, sau intr-o tigaie de teflon(fara ulei).
Se lasa turtele la uscat minim 24 de ore.
Preparare umplutura din seminte de canepa
Canepa se piseaza in piua, sau se marunteste intr-un robot sau intr-o rasnita.
Se clateste canepa de trei ori cu apa rece, apoi se pune la fiert cu apa si zaharul.
In timpul fierberii se obtine deasupra o spuma, aceasta spuma care se va ridica la suprafata se pastreaza intr-un bol, adaugand la final si putina esenta de rom.
Din apa, zahar si esenta de rom se face un sirop in care se inmoaie fiecare turta.
Turta inmuiata se pune intr-un vas,peste turta se adauga julfa, si se continua pana cand se termina toate ingredientele.
Julfa se lasa la inmuiat cel putin 12 ore la temperature camerei.
Se taie julfa si se serveste cu bucurie in suflet pentru ca s-a nascut Domnul Nostru Iisus Hristos!
No comments:
Post a Comment